Emoties en essentiele olien

Emoties, we hebben ze allemaal. Vrolijk, verdrietig, teleurstellend, superblij, gelukkig enz. Deze emoties hebben effect op ons welzijn.

Als je je vrolijk voelt is dit hartstikke fijn, maar wat als je je wat verdrietig voelt, of bijvoorbeeld je kind die het lastig vindt om naar school te gaan of zenuwachtig is voor een toets?

 

Essentiele oliën kunnen jou en je gezin helpen om emoties te beïnvloeden. Deze natuurlijke extracten, gewonnen uit planten, bevatten geconcentreerde verbindingen die ons zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Wanneer essentiële oliën worden ingeademd, bereiken de geurstoffen snel de hersenen via het limbisch systeem, dat betrokken is bij emotie, motivatie, genot en het geheugen. Dit verklaart waarom bepaalde geuren sterke herinneringen of gevoelens kunnen oproepen.

 

Kenmerkende eigenschappen

Iedere olie heeft weer zijn eigen eigenschappen en kracht. Zo staat Lavender (lavendelolie) bekend om zijn kalmerende en stressverlagende eigenschappen. Het kan helpen om angst te verminderen en een gevoel van rust en ontspanning te bevorderen.

Peppermint is verfrissend en zal stimulerend werken, bijvoorbeeld tijdens een middagdipje, of als je lange tijd auto moet rijden waardoor het de concentratie en alertheid kan verbeteren.

Citrusoliën zoals sinaasappel en citroen staan bekend om hun opbeurende en verkwikkende effecten, die kunnen helpen bij het verlichten van depressieve gevoelens en het verbeteren van de stemming; kortom je krijgt een blijer gevoel.

 

De emotionele impact van essentiële oliën kan verder gaan dan alleen het moment van inademen. Tijdens je afslankproces kunnen essentiële oliën een waardevolle aanvulling zijn op het proces van gewichtsverlies door stress en emotionele eetbuien te verminderen, en je te helpen je meer gemotiveerd en energiek te voelen.

 

Nog een paar voorbeelden: Bergamotolie wordt vaak gebruikt vanwege zijn vermogen om gevoelens van angst en depressie te verminderen. De opbeurende geur kan helpen om een gevoel van vreugde en ontspanning te bevorderen.

Ylang-ylang olie, een perfecte olie voor in je parfum maar ook een essentiële olie die een diepe emotionele impact kan hebben. Deze olie, gewonnen uit de bloemen van de Cananga boom, staat bekend om zijn vermogen om gevoelens van woede, laag zelfbeeld en jaloezie te verminderen. Door de kalmerende en troostende eigenschappen helpt ylang-ylang olie om een gevoel van vrede en zelfacceptatie te bevorderen.

Vetiver, vaak aangeduid als de "olie van kalmte," heeft een aardende en stabiliserende werking op de emoties. Het is bijzonder nuttig voor mensen die lijden aan stress, angst of slapeloosheid. De diepe, aardse geur helpt om de geest te kalmeren en een gevoel van veiligheid en stabiliteit te bieden. Voor mensen die zich overweldigd voelen door de drukte van het dagelijks leven, kan vetiver een essentieel hulpmiddel zijn om emotionele balans en innerlijke rust te herstellen.

 

En natuurlijk zijn deze oliën verdund ook in te zetten voor kinderen.

 

Speciaal voor kinderen (maar mag natuurlijk ook voor volwassenen)

Maar daarnaast is er de KidScents serie, speciaal voor kinderen met hun emotionele en fysieke behoeften wat helpt om hun welzijn te ondersteunen op een natuurlijke manier. Denk hierbij aan beter slapen, meer zelfvertrouwen, focus op school en met het maken van huiswerk, vrijer ademen, pijnlijke plekken na het vallen of stoten, beter ontspannen of rommelende buikjes.

Deze olien zijn aangepast speciaal voor kinderen, maar volwassenen kunnen deze natuurlijk ook gebruiken.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.