Mediterrane linzensoep
Mediterrane linzensoep, een fijne verwarmende soep voor koude dagen maar wat ons betreft smaakt deze soep in alle jaargetijden. Linzen, het voordeel van peulvruchten heb ik al vaker genoemd maar kan het eigenlijk niet genoeg zeggen. Peulvruchten zijn een feest voor je darmen. Ze bevatten veel vezels en langzame koolhydraten. Hiermee een goed vullend gerecht met betrekkelijk weinig kcal.
Voor 6 flinke borden
Bereidingstijd ongeveer 1 uur
Ingrediënten
- 300 gram gedroogde linzen
- 250 gram pompoen
- 1 winterwortel
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
- 2 stengels bleekselderij
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels kurkuma
- 3 theelepels gerookte paprikapoeder
- 1,5 a 2 theelepels zout
- 1 theelepel peper
- Paar chilivlokken
- 1,2 liter water
Bereiding
- Rasp de pompoen en winterwortel fijn.
- Snij de bleekselderij in kleine blokjes
- Snij de ui en knoflook fijn.
- Verwarm in een grote pan de olijfolie en bak de ui en knoflook licht aan zonder dat ze bruin worden.
- Voeg de tomatenpuree toe, goed roeren zodat deze niet teveel aanbakt (maar wel ontzuurt).
- Dan kunnen alle andere ingrediënten erbij: de pompoen, winterwortel, linzen, bleekselderij, kurkuma, gerookte paprikapoeder, zout, peper, chilivlokken en als laatste het water.
- Deksel op de pan, laat de soep aan de kook komen.
- Zet vervolgens het vuur laag en laat de soep garen.
- Dit duurt meestal zo'n 30-40 minuten maar is enigszins afhankelijk van het soort linzen (dus check tussendoor).
Geniet van deze gevulde heerlijk geurende Mediterrane linzensoep
met een stuk volkoren boerenbrood en eventueel nog wat hummus.