Artisjokken met tuinbonen
Artisjokken met tuinbonen, of zoals we in Griekenland zeggen "aginares me koukia". Uiteraard zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn, een eenvoudig snel klaar te maken gerecht. Niet moeilijk doen, het e.e.a. bij elkaar in een pan, doorverwarmen en je bent klaar met een heerlijke Griekse vegetarische maaltijd.
Artisjokken zijn in Nederland wat minder bekend, je ziet ze wel maar de meeste mensen kopen ze niet omdat schoonmaken toch wel een hele klus is. Eerlijk gezegd, zelf koop ik ook meestal een blik en dat is voor dit recept een prima optie!
Voor 2-3 personen
Bereidingstijd: ong. 15 min.
Ingrediënten
- 1 pak diepvries tuinbonen = 450 gram (of vers - meestal alleen in de maanden juni en juli verkrijgbaar)
- 1 blik artisjokken harten = 240 gram uitgelekt gewicht
- 1 blik tomatenstukjes
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel dille
- 1 ui – gesnipperd
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kleine theelepel zout
- Peper naar smaak
Optioneel: 20 gram feta per persoon
Bereiding
- Snipper de ui en fruit deze op middelhoog vuur in de olijfolie wat glazig.
- Laat de artisjokken uitleken in een vergiet en snij de harten door de helft.
- Maal het venkelzaad in een vijzel wat fijn.
- Als de ui zacht is geworden kunnen de diepvriestuinbonen, artisjokken , tomatenstukjes en alle kruiden in de pan
- Hierbij een ½ blikje water toevoegen + wat peper/zout naar behoefte
- Dit alles op laag vuur ong. 5-10 minuten laten pruttelen en klaar is je vegetarische artisjokken met tuinbonen maaltijd.
In Griekenland eten we dit altijd met een stuk fetakaas, probeer eens! Goede combinatie !!
I.p.v. diepvriestuinbonen kun je natuurlijk ook verse tuinbonen gebruiken, echter deze zijn in Nederland alleen in juni en juli verkrijgbaar. Maar helaas een gemiddelde groenteafdeling in de supermarkt heeft dit vrijwel nooit in het assortiment.
Hetzelfde geldt voor de artisjokken, deze zijn een korte periode van het jaar in Nederland vers verkrijgbaar (en best wel prijzig), echter voor een gerecht zoals dit, zonde om verse artisjokken te gebruiken, want je hebt alleen het hart nodig.