Arakas laderos

Arakas laderos is traditioneel een eenpansgerecht van doperwten, nog meer groenten, aardappels en veel olijfolie (daarom heet het laderos, van het woord ladi wat olie betekent). Alhoewel het een zalig gerecht is, is het ook een zwaar gerecht, dus heb  ik het (natuurlijk) enigszins aangepast. De aardappels heb ik vervangen door nog meer groenten, nl. de knolselderij en simpelweg minder olie gebruikt. Geloof mij, het is nog steeds een uitermate smakelijk eenpansgerecht! Een fijne vegetarisch maaltijd of gecombineerd met en stukje kip of vlees, kortom hoe jij het wilt.

 

Voor 4 personen (als vegetarische maaltijd)

Bereidingstijd  < 45 minuten

 

Ingrediënten

  • 500 gram doperwten (diepvries. Als je vers gebruikt de bereidingstijd iets aanpassen. Gebruik geen blik/pot want deze doperwten zijn al gekookt en heel zacht).
  • 2 uien
  • 2 a 3 wortelen (ongeveer 500 gram)
  • 25 ml olijfolie (= 3 eetlepels)
  • 450 gram knolselderij
  • 3 eetlepels verse dille
  • 100 ml warm water
  • 1 theelepel zout
  • Snufje peper
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 blik tomatenblokjes

Bereiding

  • Snij de uien in kleine stukjes en de wortelen + knolselderij in blokjes.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan (of andere grote pan) en laat de ui op halfhoog vuur glazig worden.
  • Voeg dan de wortelen en knolselderij blokjes toe.
  • Laat dit alles ongeveer 2 minuten rustig aanbakken
  • Roer vervolgens het blikje tomatenpuree  er door zodat de puree kan "ontzuren".
  • Tenslotte 100 ml warm water, de tomatenblokjes, dille, zout en peper erbij.
  • Deksel op de pan, vuur laag en alles rustig laten pruttelen voor ongeveer 15 minuten totdat de wortel- en knolselderijstukjes beetgaar zijn.
  • Omdat de diepvriesdoperwten al beetgaar zijn hoeven deze als laatste pas in de pan.

 

(en zoals vaker bij dit soort gerechten, de smaak is nog intenser als je het de volgende dag eet)